GP Αζερμπαϊτζάν - FP1: Πρωτιά Verstappen, από κοντά ο Leclerc


O Max Verstappen έδωσε τον ρυθμό στη μοναδική διαδικασία δοκιμών στο Αζερμπαϊτζάν, με τον Charles Leclerc να ακολουθεί κατά πόδας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 28/4/2023

Με δεδομένο πως το FP1 ήταν η μόνη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών για το τριήμερο στο Αζερμπαϊτζάν, όλο το 60λεπτο είδε ομάδες κι οδηγούς να πιέζουν συνεχώς, με διαφορετικές γόμες, για να μάθουν όσα περισσότερα γινόταν για τα νέα τους μέρη, καθώς έφεραν έναν πακτωλό αναβαθμίσεων στον πρώτο ευρωπαϊκό αγώνα της σεζόν.

Ο μεγάλος χαμένος σε αυτό το πλαίσιο ήταν ο Pierre Gasly. Περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη της διαδικασίας, ο κινητήρας της Alpine άρχισε να φλέγεται μετά από αστοχία του υδραυλικού συστήματος, αναγκάζοντας τον ίδιο να σταματά στην πίστα, με την κόκκινη σημαία να βγαίνει ώσπου να απομακρυνθεί τόσο το δικό του μονοθέσιο, όσο κι εκείνο του Kevin Magnussen, που έμεινε από δύναμη στη Στροφή 1 λίγα δευτερόλεπτα μετά.

Η διαδικασία επανεκκίνησε με 32 λεπτά να απομένουν, οπότε όλοι βγήκαν και πάλι στην πίστα για να συλλέξουν τα απαραίτητα δεδομένα.

Ο Max Verstappen βρέθηκε μπροστά από τον Charles Leclerc κατά 0,037 δλ., για να κάνει το 1-3 για τη Red Bull μαζί με τον Sergio Perez. Αμφότεροι έκαναν τους γρήγορους γύρους τους με τη μαλακή γόμα.

Τέταρτος ήταν ο Carlos Sainz, 0,589 δλ. μακριά από τον teammate του.

Το νέο πάτωμα στη McLaren φαίνεται να δουλεύει όπως αναμενόταν, με τον Lando Norris να σημειώνει τον 5ο καλύτερο χρόνο, ενώ την έκπληξη στη δεκάδα έκαναν οι Nyck de Vries και Alex Albon, 

Ο Fernando Alonso έμεινε πιο πίσω στην κατάταξη εξαιτίας ενός προβλήματος με το DRS που δεν του επέτρεψε να το χρησιμοποιήσει στις δύο ζώνες ενεργοποίησής του, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Όταν έλυσε το θέμα, περιορίστηκε στην 8η θέση με τη μέση γόμα.

Τέλος, η διαδικασία ήταν κακή για τη Mercedes, με τον Lewis Hamilton να μένει 11ος και τον George Russell στην 17η θέση.

Οι κατατακτήριες για τον Κυριακάτικο αγώνα ξεκινούν στις 16:00.